Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2006

Πως απαντάς σε ένα γιατί χωρίς απάντηση?

Είναι πολυ δύσκολη η στιγμή, όπου έχεις απέναντί σου ένα νεαρό παιδί ταλαιπωρημένο που σε κοιτάει με εμπιστοσύνη στα μάτια και σε ρωτάει "γιατί". Ένα γιατί που δεν μπορείς να απαντήσεις. Και σου ζητάει βοήθεια, και ενώ θες να βοηθήσεις, αμφιβάλλεις αν θα τα καταφέρεις. Τουλάχιστον σύντομα..

Ένα παιδί, εικοσιτριών ετών σήμερα, βρέθηκε ενάμισυ χρόνο προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό, εμπλεκόμενο σε μια κακουργηματική πράξη, στην οποία δεν είχε καμία συμμετοχή. Το παιδί είναι από την Ινδία, και βρισκόταν παράνομα στην Ελλάδα, όταν συνελήφθη. Ήταν ένας από τους δεκατρείς κατηγορούμενους για την πράξη που κατηγορήθηκε. Ήταν ένας από τους τρεις κατηγορούμενους που προφυλακίστηκε, αφού, όντας παράνομος, δεν είχε σταθερή κατοικία και κατά συνέπεια ήταν ύποπτος φυγής. Την Παρασκευή δικάστηκε, και παρά την αγωνία μας -δεδομένης και της κατάστασής του- το Δικαστήριο τον αθώωσε. Ήταν ο μόνος που αθωώθηκε. Χτες το απόγευμα αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό. Από χτες το απόγευμα κρατείται στο αλλοδαπών, επειδή δεν έχει νομιμοποιητικά έγγραφα.

Σήμερα πήγα να τον δω και μου έκανε την καρδιά κομμάτια. Τον ρώτησα πως είναι και μου απάντησε πως είναι ράκος. Βγήκα, μου είπε, από τη φυλακή για να μπω φυλακή. Μου ζήτησε να τον βγάλω, με ρώτησε αν πιστεύω πως θα μπορέσει να κάνει χριστούγεννα έξω. Δε θα είναι έξω τα χριστούγεννα, ούτε την πρωτοχρονιά. Ελπίζω μόνο να κοιτάξουν την περίπτωσή του με ανθρωπιά, γιατί ταλαιπωρήθηκε πολύ.

Θέλω να σημειώσω ότι όλα είναι νόμιμα. Μάλιστα η ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε επάξια στο ύψος της, αφού εξέτασε την περίπτωσή του με ανοιχτά αυτιά, και τον απήλαξε αμέσως μόλις βεβαιώθηκε πως ήταν αθώος. Και εξακολουθεί να είναι παράνομα στην Ελλάδα, άρα νόμιμα κρατείται στο αλλοδαπών. Όμως..

όμως ήταν ενάμισυ χρόνο φυλακισμένος για κάτι που δεν έκανε. Αν δεν ήταν φυλακή, θα είχε τακτοποιήσει τα χαρτιά του μέχρι τον Μάιο 2005, όπως χιλιάδες άλλοι παράνομοι αλλοδαποί.

Ελπίζω να μπορέσω να τον βοηθήσω για δεύτερη φορά. Γιατί δεν μπορώ να τον δω σαν επαγγελματίας, λυπάμαι για αυτόν και θέλω να τον βοηθήσω.

Γιατί ήταν 21 ετών όταν μπήκε φυλακή..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα τηλέφωνο στο "χαμόγελο του παιδιού" κι ας μην πρόκειται για παιδί. Να είσαι σίγουρη ότι θα βοηθήσουν.

Καλά έκανες και το έγραψες πάντως και δημόσια. Αυτά που τραβάνε τα ξένα παιδιά (ακόμα κι αν δεν τα κλείσουμε φυλακή) είναι απαράδεκτα.

Πληρωμένη πένα είπε...

στείλε λεπτομέρειες στο getman1844 [at]yahoo [teleia] gr

να μάθουμε τι γίνεται στον κόσμο ετούτο

mafalda είπε...

xpsilikatzou: Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου.
Το έγραψα γιατί με βάραινε σαν άνθρωπο, όχι σαν καταγγελία.

Πληρωμένη πένα: Θα σου στείλω email αύριο γιατί τώρα είμαι λίγο κομμάτια για να μπω σε λεπτομέρειες.

Επαναλαμβάνω πως δεν έχει συμβεί τίποτα παράτυπο ή παράνομο. Για την ακρίβεια, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τον αθώωσαν και μάλιστα από τον πρώτο βαθμό. Απλά τον έχω συμπαθήσει και συμπάσχω και είναι τόσο δύσκολο όταν στέκεσαι ανήμπορος μπροστά σε κάποιον που ταλαιπωρείται χωρίς να φταίει. Αυτό δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι φταίει και αυτός που τον ταλαιπωρεί.

Maria Iribarne είπε...

Το ότι κρατείται στη φυλακή νόμιμα, δεν σημαίνει ότι κρατείται και δίκαια. Όπως λες, αν δεν ήταν στη φυλακή (άδικα), θα τα είχε κάνει τα χαρτιά του. Ούτε δίκαιο είναι να προφυλακίζεσαι τόσον καιρό μέχρι να δικαστείς και να αθωωθείς. Το ότι το κράτος, η δικαιοσύνη κλπ δεν έχει τη δυνατότητα, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι έχει τη θέληση, να συντμήσει αυτούς τους χρόνους, δεν σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος δικαίως τους υφίσταται.Πρόσφατα δεν ακούσαμε την ιστορία ενός καθηγητή στη Βόρεια Ελλάδα που προφυλακίστηκε για μακρό χρονικό διάστημα, αθωώθηκε και μετά του φορολόγησαν τη γελοία αποζημίωση που έλαβε ως εισόδημα; Νόμιμα προφανώς τα έκαναν όλα αυτά, δίκαια όμως αυτός τα υπέστη; Κι εγώ θα σου έλεγα να χρησιμοποιήσεις και άλλους μοχλούς πίεσης πέραν του νόμου, ας του δώσουν -έστω κατ' εξαίρεσιν- άδεια παραμονής και ας τον αφήσουν ήσυχο τον άνθρωπο επιτέλους, αρκετά έχει τραβήξει. Τώρα έχει πέσει σε μελαγχολία, αν αύριο τρελαθεί και πυροβολεί όποιον βρίσκει μπροστά του αυτός θα φταίει; Αρκετοί bloggers είναι δημοσιογράφοι, και η Πληρωμένη Πένα νομίζω, στείλ' τους την ιστορία, μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι χρόνοι των νόμιμων διαδικασιών. Και ίσως και το Χαμόγελο του Παιδιού που σου προτείνουν παραπάνω ή κάποιες οργανώσεις προστασίας των μεταναστών. Τι να κάνουμε, είναι φορές που η εφαρμογή των νόμων δεν ταυτίζεται με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Lithonis είπε...

Σίγουρα είναι σκληρό να τιμωρείται κάποιος τόσο και κατά αυτόν τον τρόπο.
Μην ξεχνάμε όμως ότι οι νόμοι υπάρχουν για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και κανείς δεν μπορεί να τους προσαρμόσει σε πρόσωπα και καταστάσεις διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν αλλά και κατά πόσο είναι αληθείς έτσι που παρουσιάζονται. Έτσι κάποιοι θα αδικηθούν ίσως, αλλά ο συγκεκριμένος είναι παρανόμως στην Ελλάδα οπότε είναι λογικό να υφίσταται την όποια ταλαιπωρία.

Πιστεύω βέβαια ότι το κράτος φέρει ευθύνη για όποια ταλαιπωρία προκαλεί στους πολίτες του και όσους γενικότερα βρίσκονται υπό την προστασία του. Κατά συνέπεια πρέπει να τους αποζημιώνει κατά το δυνατόν καλύτερα. Αν και θεωρώ δεδομένη και αναπόφευκτη την ταλαιπωρία κάποιων δεν τη θεωρώ θεμιτή στα πλαίσια του σκοπίμου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να επιτρέψει κατ 'εξαίρεση στον συγκεκριμένο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση των χαρτιών του καθώς είναι υπεύθυνη για το κώλυμα που του προκάλεσε.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Κοίτα να δεις, δεν παρακολουθώ το indymedia αλλά ξέρω ότι εκεί γυροφέρνουν άτομα με μεγάλη ευαισθησία στους μετανάστες. Όπως επίσης και οι "Γενοβήτες". Επίσης υπάρχει το «δίκτυο για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα»!!
Δεν ξέρω πως μπορείς να τους βρεις ή αν μπορούν να βοηθήσουν απλά πετάω ιδέες...

mafalda είπε...

Maria: Έχεις δίκιο, το νόμιμο δεν είναι πάντα και δίκαιο. Ωστόσο, αναγνωρίζεις και εσύ πως αυτό είναι κάτι που κρίνεται εκ του αποτελέσματος και αυτό συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Εννοώ πως τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της προφυλάκισης.

Lithonis:Δεν ξέρω ειλικρινά τι να απαντήσω στο σχόλιο σου αφού συμφωνώ απολύτως. Θα μπορούσα μόνο να υπογραμμίσω τα όσα σωστά λες, αλλά θα αφήσω τα λόγια σου να μιλούν από μόνα τους. Έχεις αγγίξει τη λεπτή ισορροπία του ζητήματος, πράγμα πολύ δύσκολο πραγματικά.

vita: σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές σου. Πραγματικά υπάρχουν πολλά μέρη να προσφύγει κανείς, είτε είναι αλλοδαπός είτε είναι Έλληνας. Γιατί σε αντίθεση με πολλούς, εγώ δεν θεωρώ πως έχουμε αγγίξει την απόλυτη προστασία δικαιωμάτων των Ελλήνων καν. Απογοητευτικό, ωστόσο, κρίνω το γεγονός, πως για να βρει κανείς το δίκιο του πρέπει να προσφύγει σε φορείς διαφόρων μορφών, προκειμένου να λειτουργήσουν ως μοχλοί πίεσης. Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ από όσα σχόλια έγιναν στο θέμα είναι πως κανένας δεν πιστεύει πως μπορεί να βρει το δίκιο του ατομικά, χωρίς να απευθυνθεί σε φορέα ως χείρα βοηθείας και ίσως αυτό να είναι πιο σημαντικό ακόμα και από τον τρόπο λειτουργίας του δικαιϊκού συστήματος.

mafalda είπε...

Αναφορικά με τις νόμιμες διαδικασίες που πρεπει να ακολουθηθούν τώρα προκειμένου να αποφυλακιστεί, αυτές είναι σύντομες, και επειδή είδα πως υπάρχει διάθεση και από την αστυνομία να εξετάσει την περίπτωση θετικά ξεχωρίζοντάς την από άλλες, επί του παρόντος θα ήθελα εμμείνω στα νόμιμα. Αν διαψευστούν τα όσα μου λένε, φυσικά και θα κινηθώ μέσω όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την περίπτωση, γιατί πλέον για μένα το θέμα είναι προσωπικό, και όποια ενέργεια είναι δυνατόν να γίνει, θα γίνει.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όλους.