Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2006

Νταβατζιλίκι στο νταβατζιλίκι

θα θυμάστε οι περισσότεροι το νταβατζιλίκι της εφορίας με τα κλεισίματα βιβλίων των ελεύθερων επαγγελματιών σίγουρα. Για όσους δε γνωρίζουν η εφορία τα τελευταία χρόνια στέλνει επιστολές στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους γνωστοποιεί ότι πληρώνοντας το αναγραφόμενο ποσό (το οποίο νομίζω πως ποικίλλει αλλά δεν ξέρω πως υπολογίζεται) τα βίβλια της χρονιάς θα κλείσουν χωρίς να ελεχθούν. Αυτό μόνο νταβατζιλίκι μπορεί να ονομαστεί και να μεταφραστεί ως εξής:
α) Μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να φοροδιαφεύγει ελεύθερα
β) Παραδέχεται ταυτόχρονα ο ελεύθερος επαγγελματίας ότι φοροδιαφεύγει, επιλέγοντας να πληρώσει το παραπάνω ποσό ακόμα και αν δεν το κάνει.

Και όμως, γνωρίζω πολλούς οι οποίοι ενώ τα βιβλία τους ήταν κανονικά, φοβήθηκαν να μην το πληρώσουν γιατί σκέφτηκαν ότι θα ελέγξουν εξονυχιστικά τα βιβλία όσων δεν πλήρωσαν, ε.. και αν θέλουν να σου βάλουν πρόστιμο θα στο βάλουν, προς γνώση και συμμόρφωση για την επόμενη φορά. Άλλωστε λάθη γίνονται καμιά φορά, και ως γνωστόν στην Ελλάδα τη νύφη πάντα την πληρώνουν οι μικρομεσαίοι και όχι όσοι κλέβουν κανονικότατα το Κράτος.

Άκουσα όμως σήμερα ότι λέει θα ανοίξουν και θα ελέγξουν ακόμα και όσους έκλεισαν τα βιβλία τους πληρώνοντας την εφορία. Αν αυτό συμβεί το θεωρώ απαράδεκτο. Εξίσου απαράδεκτο και με την αρχική κίνηση του κλεισίματος. Γιατί κύριε, εσύ επιλέγεις να διογκώσεις τη φοροδιαφυγή δίνοντας μια τέτοια διέξοδο. Επίσης γέμισες τα ταμεία σου με ζεστό χρήμα, χωρίς καν να απασχολήσεις υπαλλήλους για έλεγχο. Τώρα με ποιο δικαίωμα, προχωράς σε μια τέτοια κίνηση? Αφού τους παρακίνησες στην φοροδιαφυγή, πας να εισπράξεις μεγαλύτερα πρόστιμα κρατώντας και τα χρήματα που ζήτησες και έλαβες? Και αν προχωρήσεις, θα επιστρέψεις το ποσό αυτό σε όποιον επιβάλλεις πρόστιμο, και μάλιστα με τον νόμιμο τόκο?

Έτσι, για να μιλάμε και λίγο καθαρά.

ΥΓ. Γνωστός μου, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ ο οποίος είχε ανοίξει και ΤΕΒΕ επειδή κάποια φορά χρειάστηκε για προσωπική του δουλειά να εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών, του ήρθε επιστολή να πληρώσει για κλείσιμο βιβλίων έτους 300 Ευρώ, όταν κατά το έτος εκείνο δεν είχε κόψει καμία απόδειξη. Δεν πλήρωσε φυσικά για το ίδιο λόγο, το αναφέρω ενδεικτικά για τα ποσά.

6 σχόλια:

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Η φορολογία στη διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση μειώθηκε από το 2004 μέχρι σήμερα από το 25% στο 5%. Ποιους ωφελεί αυτό; Τις μεγάλε επιχειρήσεις, τις διαφημιστικές και τα ΜΜΕ; Ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα; Ποιοι είπατε;…

ΥΓ. Πολύ αληθινό και το post για τα ναρκωτικά! Ήξερα ένα τυπά που μπήκε στη στενή για ναρκωτικά και όταν βγήκε, ήταν αγνώριστος! Ήταν σε άλλο κόσμο, καμιά σχέση με πριν. Ο δικαστής που τον έστειλε στη στενή, υπέγραψε την καταδίκη του!
Το παιδί ΄μπλεξε πολύ άσχημα εκεί μέσα!
Ο τυπάς δεν ζει εδώ και ένα χρόνο περίπου, πέθανε από ναρκωτικά...

Μπράβο στην ελληνική δικαιοσύνη που τον έσωσε!!

mafalda είπε...

Τι ωφελεί ποιον και γιατί.. Άσε φίλε μου, αν ανοίξουμε την κουβέντα αυτή, δε θα την κλείσουμε ποτέ.

Όσο για τα ναρκωτικά, έστω και αν denείναι εδώ ο χώρος της κουβέντας αυτής, επαναλαμβάνω πως θα κατέκρινα σοβαρά τους δικαστές αυτούς, αν η Πολιτεία τους παρείχε εναλλακτικές επιλογές. Για μένα η ευθύνη είναι πρώτιστα πολιτική, και όχι δικαιοδοτική.

Πληρωμένη πένα είπε...

Μακριά από ΤΕΒΕ [και στο λέω από προσωπική πείρα, όχι μπύρα. Πείρα]

mafalda είπε...

Πληρωμένη πένα, καμία σχέση με το ΤΕΒΕ δεν έχω, ενδεικτικά το ανέφερα. Κάτι ξέρεις εσύ, γιατί δεν μας λες?

Πάντως, την ίδια επιστολή στέλνουν και σε έμπορους, δικηγόρους κλπ ανεξαρτήτως Ταμείου.

Lithonis είπε...

Μια χαρά τα καταφέρανε πάλι.
Σαν να πηγαίνεις σε μια ταβέρνα, να σου έρχεται ο ταβερνιάρης με μια νταμιτζάνα και να σου λέει «πιες, κερασμένα» και στο τέλος να σου φέρνει στο λογαριασμό να πληρώσεις και το κερασμένο κρασί.

mafalda είπε...

Ακόμα χειρότερα Lithonis. Στην περίπτωση που αναφέρεις, αν μη τι άλλο πληρώνεις κάτι που στην τελική ήπιες.
Είναι σαν να λέμε αγοράζω κάτι από το μαγαζί σου και μετά μου κάνεις αγωγή ότι δήθεν δε σε πλήρωσα και όχι μόνο σε πληρώνω ξανά, αλλα σου δίνω και αποζημίωση από πάνω!!!!!!!!