Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006

Ένα κορίτσι - τέσσερα αγόρια - τρεις θεατές - ένας βιασμός - κάμερα - φώτα -πάμε

Παντού ακούς για αυτό. Παντού διαβάζεις για αυτό. Σίγουρα έχει το δεκαήμερο δημοσιότητας που του αξίζει. Πειράζει όμως που διαφωνώ με τη διάσταση που το θέμα έχει πάρει? Πειράζει που για άλλη μια φορά εκνευρίζομαι με τους δημοσιογράφους που στρέφουν τα ζητήματα σε όποια κατεύθυνση θέλουν?

Δεν ήθελα να μιλήσω όμως για αυτό. Ήθελα να μιλήσω για ένα βιασμό. Μιας δεκαεξάχρονης. Από τέσσερεις "άντρες". Δεκαέξι ετών. Μέσα σε ένα σχολείο. Και με τρεις θεατές. Φύλου θηλυκού(πειράζει που με ενοχλεί περισσότερο από ότι αν χάζευαν άντρες?). Που έπαιζαν το ρόλο καμεραμαν.

Το γεγονός είναι τραγικό. Το συζητάμε όμως ελάχιστα.

Μιλάμε για ρατσισμό. Είμαι κατά του ρατσισμού. Αλλά πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα ρατσισμού. Θα γινόταν έτσι και αλλιώς. Όποιας εθνικότητας και αν ήταν η κοπέλα. Όποιας εθνικότητας και αν ήταν τα αγόρια. Άλλωστε, έτυχε να μην είναι ανάμεικτες οι εθνικότητες των αγοριών. Ας πούμε στην περίπτωση του Άλεξ, αλλοδαπός σκοτώθηκε από 2 Έλληνες και 2 αλλοδαπούς. Πάλι για ρατσισμό μιλάμε. Ρατσισμό τίνος έναντι τίνος? Ή είναι πιασάρικο το θέμα και εύκολο να το συζητήσει ο καθε ένας καλεσμένος σε παράθυρα και εκπομπές? Πλέον, τα παιδιά στα σχολεία έχουν αναμειχτεί. Και οι κατηγορίες παραμένουν ίδιες όπως παλιά. Οι "μάγκες" και τα "φυτά". Οι "κλίκες" και οι "απόβλητοι". Ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Κατ' αρχήν να διευκρινήσω κάτι. Καθόλου δεν παραλληλίζω το θέμα του Άλεξ με αυτόν τον βιασμό. Καμία σχέση δεν έχουν. Και αδυνατώ να καταλάβω γιατί όλοι τα συγκρίνουν. Το μόνο κοινό που υπάρχει είναι η τραγικότητα. Ας μην ξεχνάμε πως στην περίπτωση του Άλεξ έχουμε ένα κατά πάσα πιθανότητα νεκρό παιδί, σκοτωμένο από άλλα παιδιά και με ένα κύκλωμα παιδεραστίας υπό τον τίτλο "ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι" . Αλλά δε θέλω να μιλήσω για αυτό.

Στο θέμα μας λοιπόν. Αυτά είναι τα σημερινά παιδιά? Είναι δυνατόν να μιλώ σαν γριά εννέα μόλις χρόνια αφότου τέλειωσα το σχολείο εγώ η ίδια? Ας αφήσω προς τον παρόν το θέμα του βιασμού στην άκρη. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την φυσικότητα με την οποία όλη η πόλη υποστηρίζει πως ήταν μια απλή φυσιολογική παρτουζίτσα. Δε βαριέσαι μωρέ.. Παιδιά είναι παίζουν, χαζολογάνε. Βρε, πριν δέκα χρόνια αν οι μανάδες μας καταλάβαιναν πως χάσαμε την παρθενιά μας πριν τελειώσουμε το σχολείο, θα μέναμε κλειδωμένες μέσα μέχρι να τελειώσουμε το Πανεπιστήμιο. Δε με σοκάρει τόσο το γεγονός ότι προσπαθούν να βγάλουν πουτάνα την κοπέλα. Είναι αναμενόμενο. Με σοκάρει το γεγονός πως θεωρούν την παρτούζα υπό κοινό φυσιολογική. Που οι γονείς αυτοί πανηγυρίζουν. Πως θα μιλήσουν οι γονείς αυτοί μετά στα παιδιά? Πως θα μαζέψουν τα υπόλοιπα? Πως μπορούν και είναι περήφανοι για τα παιδιά αυτά που συμμετείχαν σε "αφιερώματα ποιητών"?

Είπα παραπάνω πως είναι αναμενόμενο να προσπαθήσουν να βγάλουν την κοπέλα πουτάνα. Μην βγάλετε από τώρα τα μαχαίρια, είναι αποδεδειγμένο εγκληματολογικά πως αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις βιασμού. Η "κοινωνική καταδίκη" ενός θύματος βιασμού είναι το μεγάλο αγκάθι της κοινωνιολογικής και εγκληματολογικής έρευνας και μελέτης ενός βιασμού. Για αυτό σαν έγκλημα ποινικά θεωρείται "ιδιάζον" και έχει εντελώς διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από άλλα εγκλήματα. Για παράδειγμα, αν και κακούργημα, διώκεται μόνο μετά από καταγγελία του θύματος, και αν το θύμα αποσύρει την καταγγελία παύει και η ποινική δίωξη. Γιατί θεωρείται τέτοιο το ψυχικό τραύμα του θύματος και τόσο μεγάλες οι προεκτάσεις στην μετέπειτα ζωή του, που του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει αν πραγματικά αντέχει να περάσει την ψυχική ταλαιπωρία του διασυρμού μιας δημόσιας κοινοποιήσης και δικαστικής διαδικασίας. Για αυτό οι εγκληματολογικοί δείκτες των βιασμών είναι τόσο ψευδείς και χαμηλοί. Γιατί δεν καταγγέλονται. Γιατί πάντα σε μια τέτοια δίκη γίνεται προσπάθεια σπίλωσης του θύματος. Και θυματοποίησης του δράστη. Γιατί υπάρχουν ακόμα ανέκδοτα του στυλ "μια γυναίκα με ανεβασμένη φούστα τρέχει πιο γρήγορα από έναν άντρα με κατεβασμένα παντελόνια". Και να σας θυμίσω πως πλέον οι γυναίκες κατά κύριο λόγο φοράνε παντελόνια και όχι φούστες όπως μέχρι πριν μια εικοσαετία. Άρα δεν πρόκειται για φαινόμενο της εποχής μας. Δεν πρόκειται για ρατσισμό εναντίον μιας Βουλγάρας. Πρόκειται για ρατσισμό εναντίον μια βιασμένης γυναίκας. Ο λεγόμενος "κοινωνικός βιασμός" μετά τον πραγματικό. Και η πίστη πως αυτά συμβαίνουν μόνο στα κορίτσια των άλλων. Ποτέ στα δικά μας. Η κοπέλα επέλεξε να καταγγείλει τον βιασμό αυτό. Δεν θα πω μπράβο της, γιατί δε θα περάσω εγώ όσα θα περάσει εκείνη. Πιστέψτε με, αυτό δεν είναι τίποτα, η δίκη θα είναι χειρότερη. Η εξέτασή της από τους δικηγόρους των βιαστών της θα είναι χειρότερη. Χειρότερη ακόμα και από τον βιασμό.

Δεν είναι μόνο αυτά που με σοκάρουν. Είναι και όσα συμβαίνουν στα σχολεία. Είναι η τρομοκρατία που κυριαρχεί στα σχολεία και επιτέλους δειλά δειλά άρχισε να βγαίνει προς τα έξω. Θα ήθελα να τραβήξω το θέμα πολύ μακριά τώρα, αν και σύντομα θα επανέρθω με ολόκληρο post με στοιχεία. Όλα τα παιδιά με κινητά. Όλα τα παιδιά με κάμερες. Στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στις καφετέριες. Όλα τα κινητά γεμάτα βίντεο. Γεμάτα τσόντες. Γεμάτα βάναυσες φάρσες εναντίον άτυχων δειλών συμμαθητών -των "αποκλήρων"- και εναντίον καθηγητών. Ναι και καθηγητών κυρίες και κύριοι. Όλοι εσείς που αναρωτιέστε γιατί πληρώνονται αυτοί οι τεμπέληδες, ανοίξτε λίγο τα μάτια σας στην τρομοκρατία που ζουν κάθε μέρα οι άνθρωποι αυτοί. Είδα βίντεο από κινητό, όπου ένας καθηγητής είναι στραμένος προς τον πίνακα και γράφει και ξαφνικά μαθητής πετάγεται και του κατεβάζει παντελόνι σώβρακο , τα πάντα. Τον ξεβρακώνει κανονικά. Και όλη η αίθουσα γελάει, χειροκροτάει, και σφυρίζει. Αυτός κυρίες και κύριοι είναι ο τεμπέλης. Που καθημερινά υβρίζεται, γελοιοποιείται. Που δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αντιδράσει, γιατί το Υπουργείο του το απαγορεύει. Που δεν μπορεί να τιμωρήσει γιατί μετά θα έχει να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο γονιό - συνένοχο - καταστροφέα των παιδιών. Των παιδιών αυτών που στη συνέχεια τέσσερεις μαζί θα βιάσουν συμμαθήτριά τους στην τουαλέτα. Και θαυμάσατε όλοι τους γονείς αυτούς και τη συμπεριφορά τους. Θα επανέρθω όμως στο θέμα αυτό, αφού συγκεντρώσω όλες τις διαταγές του Υπουργείου Παιδείας. Για να μάθετε και εσείς αυτό που ξέρουν εκείνοι - γιατί τα σχολεία δεν λειτουργούν. Μπας και καταλάβετε μετά γιατί τα φροντιστήριά κάνουν καλή δουλειά. Γιατί οι γονείς σέβονται τα λεφτά που δίνουν, και σε προέκταση τους καθηγητές. Το θέμα μας όμως τώρα δεν είναι αυτό.

Το θέμα μας είναι μια κοπέλα που πρώτα βιάστηκε, και στη συνέχεια έρχεται η "δίκη" και η "καταδίκη" της.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Για την ιστορία, το σχολείο επέβαλε ποινή αποβολής 5 ημερών στους 4 βιαστές και την κοπέλα που βιντεοσκοπούσε (στις μέρες μου αυτή την ποινή έτρωγες αν έσκαγες τα λάστιχα αυτοκινήτου καθηγητή!).Φαντάζομαι ότι η ποινή αφορά "συναινετικό" σεξ στο σχολείο και αφήνουν για το βιασμό να αποφασίσει η δικαιοσύνη.Αγνοούν προφανώς ότι και στους ενήλικες συναινετικό σεξ μιας γυναίκας με 4 άντρες δύσκολα γίνεται (δεν μιλάμε για επαγγελματίες - εκτός κι αν τη μικρή του 19,8 στη βαθμολογία τη θεωρούν ΚΑΙ επαγγελματία). Τι ποινή να τους βάλουν λοιπόν; Μικρή κοινωνία είναι, τα παιδιά τους κρίνουν και αυτοί οι ίδιοι τα ανέθρεψαν έτσι ώστε 16 χρονών να μην έχουν συναισθήματα. Στα 25-30 τους, αν έχουν λίγα λεφτά στην τσέπη, θα πηγαίνουν στις Φιλιππίνες να πηδήξουν μωρά.
Maria Iribarne

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνικη κοινωνια αλλαζει, επειδη καποιοι απο εμας το θελουμε να αλλαξουμε και καποιοι αλλοι εξω απο εμας επισης θελουν να αλλαξουμε.

Ριξε μια ματια στα πραγματα που χρησιμοποιουμε καθημερινα απο τις οδοντογλυφιδες μεχρι τα αεροπλανα, ολα made in καπου αλλου, δεν παραγουμε σχεδον τιποτα, αλλα αγοραζουμε τα πραγματα των αλλων. Πως γινεται αυτο; μας τα παρουσιαζουν, τα διαφημιζουν και εμεις δελεαζομαστε και δανειζομαστε για να τα αποκτησουμε.

Μετα ριξε μια ματια στους νομους αλλαζουν κι αυτοι, το θελουμε αλλα και μας το επιβαλλουν -με πειθω και με τρομοκρατια- και οι αντιπροσωποι μας ψηφιζουν συνεχως νεα νομοσχεδια και κανουν συνταγματικες αναθεωρησεις.

Μαζι αλλαζουνε και τα χουγια μας, οχι παντα ετσι απλα, δινονται και αγωνες στους δρομους, αλλα παρολα αυτα αλλαζει ο τροπος που συμπεριφερομαστε απο χρονο σε χρονο.

Τωρα σκεψου, γιατι αλλαζουμε; γιατι καθε στιγμη λεμε ναι στο αλλιωτικο που βλεπουμε και βολευομαστε η ξε-βολεβομαστε; Εσυ προσωπικα πως απαντας σε αυτο ως ατομο; Διοτι ουσιαστικα καθε αλλαγη, οσο μικρη και ασημαντη, ειναι προσωπικη, αλλιως δε μιλουσαμε για κοινωνια ανθρωπων.

Δε λεω οτι παλια ειμασταν καλυτερα και οτι καθε φετος ειναι και χειροτερα, αλλα οτι ειναι και στο χερι μας να σκεφτομαστε πιο προσεχτικα πριν κανουμε το οτιδηποτε, γιατι στην τελικη φταιμε κι εμεις, δε γινεται τιποτα χωρις τη συναινεση μας ακομα και οταν δεν καταλαβαινουμε καλα-καλα τι μας συμβαινει.

Το περιστατικο του βιασμου δεν με εκπλησσει καθολου, με τοσες εικονικες αναπαραστασεις πορνο & βιας απο ολα τα ΜΜΕ εδω και δεκαετιες. Η απαντηση-προτροπη μου ειναι ενα μεγαλο οχι στην αποχαυνωση των πληροφοριων που επιδαψιλευουν τα ΜΜΕ και ενα μεγαλο ναι στην επιλεκτικη και προσεχτικη ενημερωση-πληροφορηση. Διολου τυχαιο το οτι στο σπιτι μου επελεξα να μην εχω TV. Ολοι κανουμε της επιλογες μας.

Τελος στη 16χρονη θελω να ζητησω συγνωμη που δε μπορω να κανω και πολλα για να δειξω εμπρακτα τη συμπαρασταση μου, ξερω οτι καταλαβαινοντας μονο τη σοβαροτητα του θεματος δεν αρκει. Κουραγιο, υπαρχουν και καλυτερα στη ζωη, κυκλοφορουν και ανθρωποι αναμεσα μας.


ΥΓ (to whom it may concern): Επ`ευκαιριας θελω να καταγγειλω και τον ρατσισμο που εχω προσεξει απο τους πολλους ψευδωνυμους προς τους ανωνυμους. Οποιος δεν εχει ενα nickname & blog, ο,τι και αν πει, δε λαμβανεται σοβαρα σχεδον ποτε και επικρινεται και απο πανω. Ειναι κι αυτη μια μορφη ρατσισμου!

Ανώνυμος είπε...

Το βρήκα εξαιρετικό το πόστ σου. Νομίζω ότι αγγίζεις το θέμα με μια ευαίσθητη ματιά και φωτίζεις πλευρές του θέματος που για να σου πω την αλήθεια δεν είχα σκεφτεί.

divine mitsakos είπε...

μπράβο γι'αυτό το ποστ
η σκέψη σου είναι μαχαίρι
μακάρι όλοι να το σκέφτονταν αυτό
όλοι
και κυρίως οι γονείς αυτών των παιδιών που λένε "μα τα ήθελε η κοπέλα"
δεν έχω λόγια

mafalda είπε...

Maria Iribarne: Έμαθα για την "ποινή" σήμερα. Να πω ότι με εξέπληξε? Δεν μπορώ. Άλλωστε ο γονέας του ενός από τα δύο παιδιά είναι και καθηγητής/τρια Θεολογίας στο ίδιο σχολείο. Θα ήθελα όμως να κρατήσω μια απόσταση από το γεγονός αυτό γιατί ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν τεθεί υπό την πρόνοια της εκεί κοινωνικής υπηρεσίας μέχρι και την απόφαση του Δικαστηρίου, και φαντάζομαι δεν υπάρχει άλλο Λύκειο κοντά στην περιοχή και ίσως υπάρχει κάποιος περιοσρισμός. Σίγουρα όλοι περιμέναμε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος τουλάχιστον -αν όχι και αποκλεισμό από Νομό- αλλά υπάρχουν και νομικές διαδικασίες που ίσως περιορίζουν κάποια πράγματα. Όχι βέβαια πως πιστεύω ότι ενδεχομένως η απόφαση θα ήταν διαφορετική, αλλά μερικές φορές πρέπει για κάποια θέματα να διατηρούμε και επιφυλάξεις μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα. Κατά τα άλλα, υποστηρίζεις αυτό ακριβώς που λέω και εγώ, για το ποια είναι η πορεία τέτοιων νοοτροπιών με μαθηματική εξέλιξη. Και μακάρι να πηγαίνουν κάπου αλλού (που λέει ο λόγος, αλίμονο όλα τα παιδάκια του κόσμου) γιατί εγώ πιστεύω πως τα μωράκια εδώ στην Ελλάδα θα τα πηδάνε.


Σεξ+Πυρ: Έτσι είναι σεξπυρ. Ένας άνθρωπος μία άποψη, χίλιοι άνθρωποι χίλιες απόψεις. Ή τουλάχιστον έτσι έπρεπε να είναι. Και η δικιά σου άποψη θα προχωρήσει τη δικιά μου κοκ. Αρκεί να μην έχουμε χίλιοι άνθρωποι την άποψη του ενός!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.


divine mitsakos: Για τους γονείς αυτών των παιδιών φαντάζομαι είναι κάπως αργά, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς. Το θέμα είναι, μετά από όσα συμβαίνουν τελευταία, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έτσι εμείς που δεν έχουμε ακόμα παιδιά, ή όσοι έχουν μικρά και προλαβαίνουν να αλλάξουν στάση. Μακάρι.
Σε ευχαριστώ και σένα για τα καλά σου λόγια.

mafalda είπε...

anonymous #2: Το δικό σου σχόλιο το άφησα χωριστά για να προσπαθήσω να απαντήσω στα θέματα που θέτεις. Θα μου επιτρέψεις να αρχίσω από το τέλος. Ίσως έχεις ένα δίκιο για το ρατσισμό απέναντι στους ανώνυμους. Δε σου κρύβω πως όταν είδα στο mail μου ότι έχω δύο ανώνυμα σχόλια είπα, ωχ.. Αλλά τελικά είδα με ανακούφιση πως πρόκειται για σοβαρά σχόλια, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο που δε με αφορά είναι ανώνυμα. Απαντάω και στα δύο. Άλλωστε, το ψευδώνυμο δε σε κάνει επώνυμο, απλά σου δίνει την δυνατότητα να επισκεφτείς τον χώρο του και αυτό κατά κάποιον τρόπο θέτει ενδεχομένως ένα φρένο στις απρόκλητες προσωπικές επιθέσεις χωρίς επιχειρήματα. Αν παρακολουθείς blogs θα δεις ότι έτσι ξεκίνησε ο απαξιωτικός λόγος εναντίον ανωνύμων χρηστών, γιατί τα σχόλια τους είχαν υβριστικό περιεχόμενο, χωρίς λόγο μάλιστα. Παντού βλέπω στα σοβαρά ανώνυμα σχόλια να απαντάνε, και αυτό προτίθεμαι να κάνω και εγώ. Με τα υβριστικά είναι που δε θα ασχοληθώ αν κάποτε με επισκεφτούν.

Η αλλαγή στον άνθρωπο και στην κοινωνία είναι μεγάλο πράγμα. Ακόμα μεγαλύτερο θέμα. Ζητάς την προσωπική μου άποψη, γιατί αλλάζουμε. Σαν άτομα αλλάζουμε αναπόφευχτα μεγαλώνοντας γιατί ωριμάζουμε. Γιατί με τα χρόνια ζούμε κάποια πράγματα και -κάποιοι από εμάς- ακούμε και πράγματα που έζησαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι και ωριμάζουμε και μέσα από αυτά. Αν έχεις κριτική ματιά - και όχι κατακριτική - δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να μείνεις σταθερός σε ένα σημείο. Σταθεροί μένουν οι άνθρωποι οι χαζοχαρούμενοι που δεν βρίσκουν λόγο να ωριμάσουν και περνάνε και μια χαρά, και οι άνθρωποι που νομίζουν ότι τα έχουν δει όλα, ότι τα ξέρουν όλα, ότι οι απόψεις τους είναι διαμορφωμένες και ήδη σωστές και αυτό το ονομάζουν προσωπικότητα και ωριμότητα και εμεπιρία ζωής. Η δεύτερη κατηγορία είναι για μένα η επικίνδυνη. Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν επίγνωση της άγνοιάς τους και των αδυναμιών τους κάθε μέρα κάθε λεπτό αλλάζουν.

Η κοινωνία αλλάζει με τη σειρά της και αυτή. Λίγο πιο αργά, αλλά αλλάζει. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αποτελείται από ανθρώπους, και όταν αυτοί αλλάζουν αναπόφευχτα ακολουθεί και η κοινωνία. Πιο αργά όπως είπα γιατί δεν αλλάζουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο, ούτε προς την ίδια κατεύθυνση. Επιπλέον αλλάζουν και οι οικονομικές συνθήκες, οι πολιτικές συνθήκες, οι νομικές συνθήκες. Συν ότι γίνονται ανακαλύψεις είτε θετικές είτε αρνητικές. Και υπάρχει και το μεγάλο θέμα της συλλογικής μνήμης, που όμως αυτήν την περίοδο προσπαθώ να το κατανοήσω, οπότε δε θα επεκταθώ.

Κατά τη γνωμη μου είμαστε περικυκλωμένοι από ανθρώπους της β΄ κατηγορίας που ανέφερα παραπάνω, και απλά είμαστε πολύ κουρασμένοι, ή πολύ αγχωμένοι, ή πολύ απογοητευμένοι για να προσπαθήσουμε να φιλτράρουμε όσα ακούμε. Και ύπουλα, οι απόψεις των ανθρώπων αυτών μπαίνουν μέσα μας, μέσα στα παιδιά και δεν έχουμε τη δύναμη να πολεμήσουμε. Και δεν τολμάμε να είμαστε διαφορετικοί, να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να μεγαλώσουμε διαφορετικά τα παιδιά μας, να ντυθουμε διαφορετικά κοκ με αποτέλεσμα να είμαστε δυστυχισμένοι. Και να αναζητάμε χρήμα πιστεύοντας ότι έτσι θα ευτυχήσουμε. Εντύπωση μου κάνει, ότι όποιο κανάλι δω ειδήσεις τις ίδιες απόψεις θα ακούσω, όποια εφημερίδα διαβάσω τις ίδιες απόψεις θα διαβάσω. Λες και ένας γράφει - όλοι αντιγράφουν. Και όμως έτσι είναι. Έχω γνωρίσει δημοσιογράφους - εφημερίδων κυρίως- οι οποίοι είναι εξαιρετικά αξιόλογοι. Μορφωμένοι, με άποψη, κουλτούρα, και πολύ πολύ ενημερωμένοι. Επίσης και με οικογένεια, και καθημερινές βιοτικές ανάγκες. Που έχουν έναν εργοδότη και απλά κάνουν τη δουλειά τους. Και ο νοών νοείτο.

Φίλη/ε ανώνυμη είσαι πάντα ευπόσδεκτη/ος εδώ, μόνο αν απαντήσεις πες μου ότι είσαι η ίδια/ος για να συνεχίσει η όποια κουβέντα.

zouri1 είπε...

σωστη

mafalda είπε...

zouri: Σε εευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Mafalda, τον θαυμασμό μου! Εντελώς ανώνυμη κι εγώ, δεν έχω blog!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το πρωί είχα κακή πληροφόρηση, η 5ήμερη αποβολή επιβλήθηκε και στη βιασθείσα, όπως ήδη θα ξέρετε, με το σκεπτικό ότι ακολούθησε το φίλο της στην τουαλέτα(!)Δεν αντέχω να το σχολιάσω και αυτό, το αισθάνομαι εμετικό και το κύριο συναίσθημα που μου προκαλεί είναι να θέλω να κρυφτώ για να γλιτώσω από αυτή τη φρίκη.Κατ'ουσίαν το σχολείο έβγαλε απόφαση-πριν από τα δικαστήρια-ότι πρόκειται για συναινετικό σεξ (και όσοι έχουν μια μικρή εμπειρία από δικαστήρια θα καταλάβουν ότι αυτό είναι και ένα χαρτί που θα χρησιμοποιήσουν οι κατηγορούμενοι μεθαύριο προς υπεράσπισή τους στη δίκη τους). Δεν αγνοώ τα πρακτικά ζητήματα που θέτεις (πχ να μην υπάρχουν πολλά σχολεία στην περιοχή), όμως την κοπέλα στην πραγματικότητα την καταδίκασαν να αλλάξει και σχολείο και σπίτι και δουλειά. Και φυσικά ουδόλως τους ενδιαφέρει αν η μάνα της, μια γυναίκα ξένη, που ζει με το μεροκάματο και μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό (εδώ που τα λέμε, αν υπήρχε πατέρας -έστω και Βούλγαρος!-αμφιβάλλω αν θα είχαν ακριβώς την ίδια στάση). Και στο καινούργιο σχολείο που θα πάει το κορίτσι, δεν θα μαθευτεί από πού ήρθε και γιατί ήρθε (αφού θα φέρει και μια 5ήμερη αποβολή); Κι εκεί δεν θα βρεθεί κανένας ρατσιστής - κατά των γυναικών, κατά των ξένων, κατά των φτωχών και μόνων;Δεν θέλω να εκφέρω σε γραπτό λόγο με τι είδους κηλίδα θα κυκλοφορεί. Είναι τραγικό, ακόμη και για κάποιον που επιμένει να εθελοτυφλεί ότι πρόκειται για περίπτωση ομαδικού σεξ εντός σχολείου, οι 4 να μένουν στα σπιτάκια τους με τις μανούλες τους να τους κανακεύουν και η μία να μην έχει ούτε πού να μείνει και να επαφίεται στην καλοσύνη των ξένων. Επίσης πρέπει να διευκρινίσω ότι γενικά δεν πιστεύω ότι οι εξοντωτικές ποινές διαπλάθουν χαρακτήρες, πόσω μάλλον σε παιδιά, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα πώς θα έπρεπε να λειτουργεί το σύστημα για τις παραβατικές συμπεριφορές.Όμως δεν μπορώ να βλέπω τις μανάδες τους, το σχολείο τους και σχεδόν όλο το χωριό να κανακεύουν τους κανακάρηδες τους για τα κατορθώματά τους, δεν φτάνει όσο κακό ήδη τους έχουν κάνει με το να μην τους μάθουν ότι στη ζωή υπάρχουν και όρια και συναισθήματα, τους κάνουν κι άλλο παραπάνω, δεν το βλέπουν; Τέλος πάντων, είπα ότι δεν αντέχω να το σχολιάδω, κι όλο λέω, λέω και τελειωμό δεν έχω, δεν τελειώνουν αυτά. Θα πω μόνο επιπλέον ότι, αν μη τι άλλο, όλοι, ό,τι είδους πεποιθήσεις και να έχουμε, οφείλουμε να σεβόμαστε - ή έστω να προβληματιζόμαστε - με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας μας.
Maria Iribarne
ΥΓ Είμαι ανώνυμη γιατί ...βαριέμαι να φτιάξω blog (είμαι και λίγο άσχετη με τις τεχνικές διαδικασίες).
ΥΓ2 Και το συγκεκριμένο post σου και τα άλλα που διάβασα μου άρεσαν πολύ, δίνουν την αίσθηση μιας όμορφης ισορροπίας, δύσκολο πράγμα στους καιρούς μας. Το μόνο πλην ότι δυσκολεύομαι να διαβάσω τα πορτοκαλί γράμματα :-(

The Motorcycle boy είπε...

Συγνώμη, αλλά έχω μερικές, μικρές διαφωνίες:
1. Υπάρχει θέμα ρατσισμού στη συγκεκριμένη περίπτωση και πολύ μεγάλο μάλιστα. Σκέψου λίγο τι θα γινόταν αν αντιστρέφονταν οι εθνικότητες και επρόκειτο για Βούλαρους που βιάσαν Ελληνίδα. Η τοπική κοινωνία, στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβάθμισε το θέμα επειδή επρόκειτο για κοπέλα από τη Βουλγαρία και ο χαρακτηρισμός "πουτάνα" βγήκε πιο αβίαστα, γιατί "οι Βουλγάρες είναι πουτάνες και δουλεύουν σε κωλόμπαρα". Ο ρατσισμός που λέγαμε.
2. Διαφωνώ και με την τοποθέτησή σου για τις σεξουαλικές ελευθερίες των σημερινών παιδιών. Τίποτα δεν είναι κακό στο σεξ, αν έχει τη συναίνεση των συμμετεχόντων. Δεν βρίσκω χειρότερα τα παιδιά που κάνουν παρτούζες από εμάς που (στην ηλικία τους) τις φαντασιώναμε. Κι εμένα με ξενίζει η βιντεοσκόπηση -αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επειδή δεν θα το έκανα το θεωρώ κατακριτέο. Και επίσης, δεν θεωρώ τα σημερινά παιδιά (της ηλικίας των 16 ετών) ανώριμα σχετικά με τον καθορισμό της σεξουαλικής τους ζωής (δεν βάζω θέμα σχέσης ενήλικου με ανήλικο -αυτό είναι άλλη κουβέντα).
3. Πάντα κάποιοι μαθητές έπεφταν θύματα άσχημου εξευτελισμού. Τα παιδιά ήταν πάντα πολύ σκληρά -το ξέρουμε αυτό. Η βιντεοσκόπηση δεν άλλαξε τίποτα στο γεγονός.
4. Οι φάρσες, ακόμα και οι χοντράδες των μαθητών απέναντι στους καθηγητές -πάντα γίνονταν και τις θεωρώ δείγμα υγείας. Μην υποβαθμίζεις τον εξουσιαστικό ρόλο των καθηγητών.
Αυτές ήταν οι διαφωνίες μου -κατά τα λοιπά, συμφωνώ με το ποστ σου.

mafalda είπε...

aninymous1: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Maria Iribarne: Πες τα πες τα, και αφού θες να τα πεις, δοκίμασε να ανοίξεις και ένα blog. Και εγώ άσχετη είμαι από τεχνικά, αλλά τα καταφέρνω. Και από βοήθεια, όση θες θα βρεις. Μπορείς όμως, να ανοίξεις και λογαριασμό για να αποκτήσεις ταυτότητα χρηστη και να φτιάξεις blog άλλη στιγμή, όταν θα θες ή και ποτέ. Αν το κάνεις έλα να μου το πεις, οκ?

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κουραστικό το πορτοκαλί ε? Αλλά βλέπεις μου αρέσει το χρώμα πολύ για αυτό το χρησιμοποιώ, αλλά αποφάσισα και εγώ να κάνω μεγάλα τα γράμματα όπως σε αυτό το post για να είναι πιο ξεκούραστο!

mafalda είπε...

Motorcycle boy: Έθεσες πολλά θέμτα, και σε αφήνω για το τέλος, για να απαντήσω σε κάθε ένα χωριστά.

1. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν η κοπέλα ήταν ελληνίδα και οι βιαστές βούλγαροι, και για να είμαι ειλικρινής προτιμώ να μη μάθω γιατί αυτό θα σημαίνει ότι άλλη μια γυναίκα βιάστηκε. Αλλά θα ρωτήσω κάτι άλλο. Αν και η κοπέλα ήταν ελληνίδα και τα αγόρια επίσης έλληνες τι πιστεύεις θα γινόταν? Αυτό που προσπάθησα εγώ να πω με το κείμενό μου είναι ότι τέτοια αντιμετώπιση υπάρχει απέναντι στα θύματα βιασμών, ειδικά των μεμονωμένων όπως αυτός. Εννοώ, σίγουρα υπάρχει μια διαφορά σε περιπτώσεις δράκου που κάνει αλλεπάλληλους βιασμούς, αλλά και εκεί πιάνουν την ηθικότητα του θύματος οι δικηγόροι, όπως για παράδειγμα τι ώρα γυρνούσε, τι φόραγε, αν αυτά που φόραγε ήταν προκλητικά, αν κυκλοφορούσε μόνη της κλπ.
Κοίτα να δεις, είμαι γυναίκα και το θέμα βιασμός με αγγίζει πολύ. Θέλω να καταδείξω το γεγονός ότι η συζήτηση περί ρατσισμού υποβαθμίζει κατά κάποιον τρόπο το περιστατικό. Θέλω να υπογραμμίσω ποια θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση, είτε η κοπέλα είναι ελληνίδα είτε αλλοδαπή, και οι βιαστές είτε έλληνες είτε αλλοδαποί. Ο βιασμός είναι βιασμός και η βιασθείσα είναι γυναίκα πρώτα και πάνω από όλα. Πάντως αν θες να συνεχίσουμε την κουβέντα, ευχαρίστως να κάνω μια έρευνα γύρω από άλλες υποθέσεις βιασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά θα μου πάρει λίγο καιρό.

2. Σε αυτό δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Εμένα με σοκάρει και με λυπεί, εσύ το αποδέχεσαι. Σίγουρα η συναίνεση είναι η κρίσιμη λέξη, και σίγουρα η σεξουαλικότητα του καθενός δεν με αφορά και ούτε έχω δικαίωμα να την κρίνω. Έχω όμως δικαίωμα να εκφράσω την έκπληξη και απορία μου, όπως και εσύ τη διαφωνία σου.

3. Ναι πάντα ήταν σκληρά. Όμως η βιντεοσκόπηση δείχνει πως γίνονται όλο και πιο σκληρά. Μην ξεχνάς, ότι παλιά οι φάρσες γίνονταν, σχολιάζονταν και ξεχνιόνταν, τώρα κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό και δεν ξεχνιούνται ποτε. Και αυτό είναι πιο σκληρό και ξέρω πως το αντιλαμβάνεσαι και εσύ.

4. Δεν υποβαθμίζω τίποτα. Υπήρξα μαθήτρια και τότε ο εξουσιαστικός ρόλος των καθηγητών ήταν πιο έντονος, όμως ήταν και πιο ανεκτικοί σε φάρσες γιατί είχαν πιο αθώο χαρακτήρα. Τουλάχιστον στα σχολεία που πήγα εγώ - ίσως ήμουν τυχερή τι να πω. Πάντως, και καλή μαθήτρια ήμουν, και πρώτη σε κοπάνες - αποχές - καταλήψεις (και ανήκω στη γενιά των καταλήψεων) οπότε μην νομίζεις πως μιλάω από μακριά. Έχουμε κάποια διαφορά ηλικίας από ότι αντιλαμβάνομαι και στα λέω αυτά γιατί στα σχολικά μου χρόνια οι καθηγητές ήταν πιο χαλαροί από ότι στα δικά σου, χωρίς όμως τα σχολεία να είναι άναρχα. Θα ετοιμάσω όμως ένα post για το θέμα αυτό και περιμένω τότε να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά. Θεωρώ και εγώ δείγμα υγείας την αταξία, δεν θέλω αποχαυνωμένα παιδιά, όμως η λέξη σεβασμός για σένα δε λέει τίποτα πια?

Χαίρομαι που κατά τα λοιπά συμφωνείς με το κείμενό μου, αν και νομίζω ότι δεν έμεινε και τίποτα να συμφωνήσεις. Μου αρέσει όμως και αυτό γιατί η κουβέντα προχωράει μόνο μέσα από τη διαφωνία!

The Motorcycle boy είπε...

mafalda κατ' αρχάς ευχαριστώ για το ύφος της απάντησής σου -κι αν κάπου το σχόλιό μου έδειχνε εριστικό -δεν είχα τέτοια πρόθεση. Συμφωνούμε απόλυτα στην σοβαρότητα (αδύναμη λέξη για να περιγράψει ένα μεγάλο τραύμα) της πράξης του βιασμού, καθώς και στον αποτροπιασμό για τον χειρισμό της είδησης από τα ΜΜΕ. Και νομίζω πως αυτά ήταν τα σημαντικότερα κομμάτια του ποστ σου.Και ο ρατσισμός δεν το υποβαθμίζει. Ο βιαστής είναι κτήνος, η ρατσιστική κοινωνία είναι ο βόθρος που τρέφει τέτοια κτήνη.
Θα σε παρακαλούσα όμως να μην υιοθετείς τη στάση "είμαι γυναίκα, άρα ο βιασμός με αγγίζει πολύ". Μην μας αφήνεις απέξω κι εμάς τους άντρες -σίγουρα κάτι νιώθουμε. Και να σε διαβεβαιώσω πως και για μας είναι πολύ. Μη μας αποξενώνεις.
Κατά τα λοιπά -όντως η σκληρότητα έχει αυξηθεί ΣΥΝΟΛΙΚΑ σήμερα.
Έχουμε διαφορά ηλικίας -εντάξει μην το κάνουμε θέμα (άντε, με έκανες να αισθάνομαι γέρος -και όχι δεν πήγαινα κρυφό σχολειό).
Αυτά, με λίγα λόγια -κι έχεις δίκιο. Είναι καλό να υπάρχει διάλογος.

mafalda είπε...

Καταρχήν να σου πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο και λυπάμαι για το γλωσικό ατόπημα του είμαι γυναίκα και καταλαβαίνω τι σημαίνει βιασμός. Λυπάμαι για τρεις λόγους, 1. επειδή δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να αποκλείσω τους άντρες, ξέρω πως αισθάνονται πολλά και καταλαβαίνουν περισσότερα, 2. επειδή γνωρίζω πως οι γυναίκες είναι πιο σκληρές και είναι πιο εύκολο να πούνε τα ήθελε η πουτάνα αφού σαν γυναίκες θεωρούν πως οι ίδιες θα κατάφερναν να ακουστεί το όχι τους και 3. επειδή μετά διάβασα το δικό σου post και ένιωσα πολύ άσχημα γιατί αυτό το γλωσικό ατόπημα απευθύνθηκε σε άντρα που έχει φίλη που βιάστηκε, σε άνθρωπο που έχει φίλη που βιάστηκε ενώ πάλι εγώ δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσω κάτι τέτοιο σε κύκλο γνωστού μου. Σκέφτηκα να στο γράψω στο άρθρο σου, αλλά δεν το έκανα τελικά για να μην φανεί σαν προσπάθεια να διαφημίσω το δικό μου.

Απλά εγώ σαν άνθρωπος έχω το ελλάττωμα -ενδεχομένως - να ταυτίζομαι και να οπτικοποιώ σε πολύ μεγάλο βαθμό, άρα όταν κάτι το σκέφτομαι μπαίνει στο πετσί μου.

Καλά δε σε είπα και παππού, απλά ένιωσα μεγαλύτερη ελευθερία στο σχολείο από εσένα και ίσως για αυτό να έχουμε διαφορετικές εκκινήσεις στις απόψεις μας.

Όσο για το ύφος μου αυτό είναι πάντα, και γιατί να είναι διαφορετικό μαζί σου? Θεωρώ πως όποιος αφήνει ανοιχτή την επιλογή των σχολίων είναι ανοιχτός ακριβώς σε αυτά. Είσαι ευπρόσδεκτος να σχολιάζεις ότι θέλεις. Ξέρω ότι συνήθως θα διαφωνούμε αλλά εφόσον θα υπάρχουν επιχειρήματα, εμένα μου αρέσει αυτό.

Κατά τα άλλα συμφωνούμε περισσότερο από ότι διαφωνούμε για το θέμα αυτο, τουλάχιστον στην ουσία του.

Καλό σαββατοκύριακο.

The Motorcycle boy είπε...

Ευχαριστώ πολύ για το τελευταίο σου σχόλιο και είναι, όντως, από τις λίγες φορές που διαφωνώ με κάποιον αλλά η διαφωνία αξίζει τον κόπο. Μην έχεις προβλήματα του τύπου "ο άλλος μπορεί να θεωρήσει οτι διαφημίζω το μπλογκ μου στο δικό του", γιατί τέτοια πράγματα δεν πολυπερνάνε από το μυαλό μου. Διαφημίζει κανείς κάτι προκειμένου να βγάλει κέρδος και στα μπλογκς δεν βλέπω τέτοιο πράγμα.
Να είσαι καλά.

mafalda είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.