Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007

Εμείς οι εξοχότητες!

Όταν η κοινωνία εξελίχθηκε δημιούργήθηκαν πολλά προβλήματα σύγκρουσης αντικρουόμενων εννοιών. Πιστεύω πως όποτε η σύγκρουση αυτή εμφανίζεται στο δικό μας στενό κοινωνικό προσκήνιο, τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι δυνατόν να ζούμε κολλημένοι σε ένα παρόν 30 – 40 – 50 – 60 χρόνων και βάλε πίσω?

Ζούμε σε μία κοινωνία που όποιος τολμήσει να ξεστομίσει τον όρο εθνικό συμφέρον κινδυνεύει με δημόσιο λιθοβολισμό. Έχουμε κατά πολύ μπερδέψει όρους και καταστάσεις προσπαθώντας να αποδείξουμε τον βαθύτατο δημοκρατισμό μας. Θαυμάζουμε μανιωδώς τα άλλα Κράτη, τα οποία ευημερούν - ενώ εμείς όχι -, τα οποία προοδεύουν – ενώ εμείς όχι -, τα οποία κυβερνούνται από φιλελεύθερους, δημοκράτες και χαρισματικούς ηγέτες – ενώ εμείς όχι -, στα οποία διαβιούν πανέξυπνοι άνθρωποι – καλά εδώ τους τρώμε -. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν υποδειγματικά, οι γιατροί εργάζονται πανευτυχείς σε πλήρως εξοπλισμένα ΔΗΜΟΣΙΑ Νοσοκομεία χωρίς να παίρνουν φακελλάκι, τα ΔΗΜΟΣΙΑ Πανεπιστήμια είναι γεμάτα πανευτυχείς πανεπιστημιακούς και χαρούμενους φοιτητές, που χεράκι χεράκι μεταξύ τους καταστρέφουν τα υπερσύγχρονα κτίρια που το Κράτος δημιούργησε και χάνουν κατά μέσο όρο 2 ακαδημαϊκά έτη λόγω καταλήψεων μέχρι να πάρουν πτυχίο, οι δημοσιογράφοι είναι οι superman της κοινωνίας, οι δικηγόροι είναι τίμιοι και δεν κλέβουν το κοσμάκη, οι δικαστικοί δεν χρηματίζονται κοκ. Εν τω μεταξύ οι μισθοί είναι υψηλοί, οι ώρες εργασίας ελάχιστες, οι συντάξεις αυτοκρατορικές, οι τιμές χαμηλές, οι νέοι ευγενικοί, οι άνθρωποι χαμογελαστοί κλπ κλπ κλπ.. Τι άλλο? Α, ναι, δεν υπάρχει θρησκεία. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι θρησκειών άρα δε γίνονται σκάνδαλα, ο κόσμος δεν πιστεύει ούτε συναγελάζεται ούτε πίνει όπιο, οι χώροι θρησκευτικής συνάθροισης διατηρούνται μόνο ως μνημειακοί χώροι αφού ο κόσμος δεν ακολουθεί το τυπικό καμίας θρησκείας και σίγουρα όχι κάθε Κυριακή. Και ζουσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Και ας γυρίσουμε στο εθνικό συμφέρον για μια στιγμούλα. Συνέβη ένα περιστατικό στην αμερικάνικη πρεσβεία, στην ουσία του οποίου δε θα επεκταθώ καθόλου. Και τσουπ, μεταφέρεσαι σε ένα κόσμο όπου το κέντρο της τρομοκρατίας είναι η Ελλάδα. Μαύρα πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, βαριές κουβέντες σε κανάλια και ραδιόφωνα. Κανένας δεν σκέφτεται ούτε δευτερόλεπτο τις συνέπειες όλων αυτών. Γιατί να σκεφτούμε άλλωστε? Εμείς ο λαός του «όλα, θέλω να τα ξέρω όλα, όχι επειδή είμαι κουτσομπόλα..». Το μόνο που έχει σημασία να ενημερωθούμε για όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Να καταδικάσουμε την –όποια Κυβέρνηση- να βρούμε ευκαιρία να ασκήσουμε αντιπολίτευση, να ειδικευτούμε βρε παιδί μου όλοι στην τρομολαγνία. Υπάρχει άλλη όψη του νομίσματος? Η μάλλον μας ενδιαφέρει?


Όταν συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, - εκείνο το ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ χτύπημα στο μετρό και το λεωφορείο στην ώρα της μεγαλύτερης αιχμής – σε ολόκληρη την Αγγλία επικρατούσε σιγή ιχθύος. Φίλοι μου που ήταν εκεί για μεταπτυχιακό μου έχουν περιγράψει τι συνέβη. Οι τηλεοράσεις όλη μέρα μετέδιδαν μουσική, για όσο περισσότερο μπορούσαν έκαναν λόγο για ατύχημα. Δεν έδειξαν εικόνες, δεν συζήτησαν, δεν διαφώνησαν, δεν ανακοίνωσαν καν τον αριθμό νεκρών και τραυματιών, ούτε καν σε επίπεδο φημολογίας. Καιρό μετά ανακοίνωσαν έναν επίσημο αριθμό, όταν κανείς δεν ασχολούνταν πια. Εγώ χρειάστηκε να το ψάξω από ενδιαφέρον και ο αριθμός δεν με έπεισε καν αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Φέρθηκαν έτσι επειδή είναι βλάκες? Όχι, προστάτεψαν το εθνικό συμφέρον. Δεν έχασαν ούτε ένα τουρίστα. Δεν κατηγορήθηκαν από κανέναν. Δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς. Δεν πήραν κεφάλια. Κάτσαν στα αυγά τους και φέρθηκαν σαν να μην συνέβη τίποτα. Λόγω εθνικού συμφέροντος.

Ποιος έχει δίκιο ποιος έχει άδικο? Σίγουρα ο στρουθοκαμηλισμός είναι το ένα άκρο, ωστόσο και οι ειδήσεις που αναπαράγονται σε ολόκληρη την υφήλιο εξαιτίας μας και μόνο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Και ήρθε η ώρα να ωριμάσουμε, δεν είμαστε πια παιδιά.

Viva Terrorism in Greece. Viva pinnata.

ΥΓ.: Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Η απόρρητη έκθεση του ΓΕΑ..."
Έλα μωρέ μια οικογένεια είμαστε, μεταξύ μας θα μείνει!

7 σχόλια:

Lithonis είπε...

Τι περιμένεις από μια χώρα που λατρεύει τον Εισαγγελάτο; Στημένες ειδήσεις παίζουν όλη μέρα, κάθε μέρα στην τηλεόραση προς τέρψη των αφελών. Το κουτσομπολιό ανάγεται σε πρώτη είδηση. Ο κάθε άσχετος βγαίνει στα παράθυρα για να εκφράσει την γνώμη του επί παντός επιστητού.

Παλαιότερα θυμάμαι βλέπαμε που και που καμιά ενημερωτική εκπομπή με πολύ ενδιαφέροντα θέματα τα οποία παρουσιαζόταν και με κάποια διακριτικότητα. Τώρα βλέπουμε θεατρίνους που προσπαθούν απλά να κάνουν νούμερα και να γίνουν σταρ. Τις προάλλες βγήκε ο Εισαγγελάτος και μας παρουσίασε τον πυροσωλήνα ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε που μπορεί να τον βρήκαν οι τρομοκράτες. Έλα ντε, που να τον βρήκαν; Εδώ τον βρήκε ο Εισαγγελάτος.

Δεν θα έλεγα ότι η Βρετανία στρουθοκαμηλίζει. Απλά πετά στάχτη στα μάτια όσων την επιβουλεύονται. Η κυβέρνηση της Βρετανίας όφειλε να προστατέψει τους πολίτες της όσο περισσότερο μπορούσε παρά το πλήγμα που δέχθηκε και αυτό έκανε. Δεν άφησε τον πανικό να κυριεύσει τα πάντα. Τι και ποιον θα εξυπηρετούσε αν ο μπακάλης της γειτονιάς είχε εξαρχής όλες τις πληροφορίες για το χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου την στιγμή που δεν τις είχε καν η υπηρεσία πληροφοριών;

Maria Iribarne είπε...

Όλα αυτά σερβίρονται ως δημοσιογραφική έρευνα προκειμένου "να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση". Αυτό όμως δεν είναι έρευνα, είναι "ό,τι του κατεβεί του τρελο-Παναή". Τη μέρα που χτύπησαν την Αμερικάνικη Πρεσβεία αναγκάστηκα να κάνω το γύρο της Αθήνας προκειμένου να φτάσω στη δουλειά μου. Αυτό σήμαινε ότι αναγκάστηκα να μείνω πολλή ώρα μέσα στο ταξί και να ακούσω τη ραδιοφωνική εκπομπή του SKY με το Σταυρόπουλο και το Βερύκιο. Έφριξα. Ο κ. Σταυρόπουλος ούρλιαζε σαν αφιονισμένος για το τι θα μας κάνει τώρα η Αμερική (μόνο ότι θα μας βομβαρδίσει σαν τη Σομαλία δεν είπε), ότι η 17 Νοέμβρη δεν εξαρθρώθηκε και ότι ζούμε σε μια Ελλάδα που "όζει" (υποννοώντας προφανώς ότι η χώρα βρίθει τρομοκρατών, τους σκουντάμε για να περάσουμε).Αν εκείνη την ώρα επενέβαινε μια ανώτατη αρχή και του 'κοβε στον αέρα την εκπομπή, θα ήταν στέρηση της ελευθερίας του τύπου; Ποιας ελευθερίας να κάνει ποια δουλειά; Τίποτα δεν είχε προλάβει να κάνει ο άνθρωπος αυτός, ούτε τον καφέ του δεν είχε πιει, ούρλιαζε μόνο χάριν εντυπώσεων.

Παρόλο που εκείνη την ώρα διακαώς το επιθυμούσα, είναι αντίθετο προς τις γενικότερες πεποιθήσεις μου να υπάρχει κάποια αρχή που θα κόβει στον αέρα εκπομπές, γιατί το θεωρώ επικίνδυνο. Τι μένει όμως; Να περιμένουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνετιστούν και να σκεφτούν το εθνικό συμφέρον; Αδύνατον, την τσέπη τους σκέφτονται, για να το πούμε λιανά, έτσι έχουν μετρήσει ότι έχουν ακροαματικότητα-τηλεθέαση, και έτσι κάνουν.

Το μόνο που μένει είναι να χτυπήσουμε την τσέπη τους, δηλαδή να μην τους βλέπουμε και να μην τους ακούμε. Εγώ αυτή τη φορά το έκανα συνειδητά. Αρνήθηκα να δω και να ακούσω οτιδήποτε πέραν αυτού που υπέστην αναγκαστικά (γι' αυτό και αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη εκπομπή, και ίσως και να την αδικώ λίγο, ίσως να υπήρξαν και άλλες χειρότερες). Σε κάποια φάση, όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βγάλει τα πορίσματά τους, κάποιος δημοσιογράφος από αυτούς που παίρνουν τρεις κι εξήντα θα κάνει την έρευνά του, θα γράψει ένα εμπεριστατωμένο άρθρο σε μια εφημερίδα και θα ενημερωθώ τότε.

mafalda είπε...

lithonis: "Τις προάλλες βγήκε ο Εισαγγελάτος και μας παρουσίασε τον πυροσωλήνα ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε που μπορεί να τον βρήκαν οι τρομοκράτες. Έλα ντε, που να τον βρήκαν; Εδώ τον βρήκε ο Εισαγγελάτος."

Φτου! Αυτό ήθελα να το έχω γράψει εγώ!!!!

Θυμάμαι και εγώ παλιότερα που οι ειδήσεις ήταν απλά ειδήσεις και για τα υπόλοιπα υπήρχαν οι εκπομπές, και μάλιστα πολλές αξιόλογες. Και τώρα υπάρχουν αξιόλογες εκπομπές που τονίζουν δημοσιογραφικά και όχι θεατρικά τα θέματα, αλλά τα κανάλια τις έχουν θάψει σε ώρες δύσκολες. Κρίμα.

Για τη Βρετανία συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν ξέρω τι μου ήρθε και έγραψα το στρουθοκαμηλίζει, αφού στην ουσία θεωρώ την αντιμετώπιση του θέματος σωστή, ατόπημά μου! Ίσως κάποτε ωριμάσουμε και εμείς..

Maria: Βρίσκεσαι στο πλαίσιο του δικού μου προβληματισμού. Θεωρώ επίσης επικίνδυνη τη λογοκρισία, γιατί μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα.
Θεωρητικά η δημοσιογραφική δεοντολογία καλύπτει -ή θα έπρεπε να καλύπτει - πολλά από αυτά τα ζητήματα, αν και δεν βλέπω να το πετυχαίνει.
Φαντάζομαι θα έπρεπε να επιτευχθεί η συγκυρία της σωστής διαμόρφωσης δημοσιογραφικής σκέψης στα πανεπιστήμια, και εν συνεχεία της ευτυχούς μαθητείας δίπλα σε δημοσιογράφους που τελούν το επάγγελμα με υπευθυνότητα και σύνεση απέναντι σε όλες τις πλευρές. Και επειδή ξέρω νέους που ξεκινάνε στη δημοσιογραφία, πιστεύω πως το πρώτο επιτυγχάνεται. Με το δεύτερο τι κάνουμε?

Ανώνυμος είπε...

Πέσ'τα χρυσόστομη!

M&M είπε...

Να σου πω ότι συμφωνώ και επαυξάνω!!! Νομίζω ότι το πρόβλημα είμαστε εμείς και οι ιδιοσυγκρασίες μας που είναι όπου φυσάει ο άνεμος πάμε!!!
Καλημέρα!

zero είπε...

mafalda...
ειδα το σχολιο σου,
σε ευχαριστω πολυ.

mafalda είπε...

ΣεΞπΥρ: Τα λέω, τα λέω! ;)

collateral: Εγώ πάλι νομίζω πως το πρόβλημα είναι το κακό μας το μυαλό και η έλλειψη σοβαρότητας, αλλά μάλλον το ίδιο λέμε!!

zero: Να είσαι καλά. Πολύ καλή δουλειά έκανες επαναλαμβάνω! Συγχαρητήρια!