Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

Απόφαση - σταθμός του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου

Φως στο τούνελ για πολλούς συνταξιούχους καθώς και εργαζόμενους που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Με απόφασή του, η οποία κατέστη αμετάκλητη, το ΑΕΔ έκρινε πως είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν θα ισχύει για όσους βγουν σε σύνταξη από εδώ και στο εξής. Επίσης, δικαιούνται να το πάρουν αναδρομικά όσοι βγήκαν σε σύνταξη από το 1993 και μετά και έλαβαν το ποσό μειωμένο. Τέλος, δεν θα υποχρεωθούν σε επιστροφή του επιπλέον ποσού και όσοι κατά τη διάρκεια ισχύος του νόμου το έλαβαν ολόκληρο. Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν πολλές, ιδίως υπαλλήλων Τραπεζών από τους οποίους το ποσό ζητήθηκε προς επιστροφή.

Το εφάπαξ – έκρινε το ΑΕΔ – έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα απορρίπτοντας την περί αντιθέτου άποψη η οποία ως βάση έθετε το γεγονός πως στη διαμόρφωσή του συμμετείχαν με κάποια – μικρή – εισφορά και οι εργοδότες. Πρόκειται για μια παροχή ανταποδοτική σε σχέση με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου στα ασφαλιστικά ταμεία κατά τα χρόνια εργασίας του, αφού και οι εισφορές των εργοδοτών καταβάλλονται λόγω της σχέσης εργασίας που τους συνδέουν με τον εργαζόμενο. Επιπλέον έκρινε την επιβολή πλαφόν ως αντίθετη στις Συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας, αφού με το πλαφόν, εργαζόμενοι με περισσότερα χρόνια εργασίας και επομένως με μεγαλύτερες εισφορές θα έπαιρναν το ίδιο ποσό με εργαζόμενους με λιγότερα έτη εργασίας και άρα μικρότερες εισφορές.

Το ζήτημα τέθηκε υπό την κρίση του ΑΕΔ μετά την διαφωνία των δύο ανώτατων δικαστηρίων, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Άρειος Πάγος ομόφωνα είχε κρίνει αντισυνταγματικό το «νόμο Σιούφα» ενώ το ΣτΕ διαφοροποιήθηκε θεωρώντας τον συνταγματικό.

Όσον αφορά στο πως πρέπει να κινηθούν οι συνταξιούχοι που δικαιούνται πλέον το υπόλοιπο του ποσού που δεν έλαβαν, ποιες κατηγορίες (πέρα των τραπεζικών και ΔΕΚΟ) αφορά και τι θα συμβεί με όσους πρόκειται να βγουν τώρα σε σύνταξη, θα ενημερώσω μόλις καθαρίσει λίγο το τοπίο και ενημερωθώ για τις εξελίξεις!





 

7 σχόλια:

Maria Iribarne είπε...

Ναι, Mafalda μου, να μας ενημερώσεις, γιατί εγώ τουλάχιστον με όλα αυτά μπερδεύομαι φοβερά.

mafalda είπε...

Μην ανησυχείς Μαρία! Και για ό,τι απορία έχεις μπορείς να με ρωτήσεις και με mail έτσι?
Πάντως για να μη μπερδεύεσαι, να επικεντρώνεσαι μόνο σε ό,τι αφορά στο θέμα/κατηγορία που σε ενδιαφέρει!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δε πλησιάζω στη σύνταξη σύντομα οπότε δε θα σε χρειαστώ άμεσα, χε χε.

mafalda είπε...

ΣεΞπΥρ: είσαι και άτυχος, χαχαχαχα!!!

Φαντάζομαι ελάχιστους εδώ θα τους ενδιαφέρει προσωπικά, είναι ένα θέμα όμως που αφορά πολλούς για τους γονείς τους. Και εν πάσει περιπτώσει είναι μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς στρέφεται εναντίον των κυβερνητικών προσδοκιών και των επιθυμιών των Τραπεζών.

Αν και υπάρχει και άλλη απόφαση που δυσκολεύει τις Τράπεζες, καλά που το θυμήθηκα, να γράψω και για αυτό!

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Βρε συ επιτελείς κοινωνικό έργο…

Ανώνυμος είπε...

πω πωωω
κάνουν πάρτι δηλαδή όσοι έχουν να παίρνουν φράγκα, ε;
οι υπόλοιποι τι κάνουμε... ΛΟΛ
μπουκάλα μείναμε πάλι.

mafalda είπε...

vita mi baruak: Η Ρομπέν των Τραπεζών ε??

keimgreek: Να σου πω, πως να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά από την άλλη δεν είναι όλοι ίδιοι με ίδιους. Την αδικία θα την κρίνεις συγκρίνοντας ομοειδείς καταστάσεις μόνο.