Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

ΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ...

...Κάτσε σπίτι την επόμενη μέρα!

Πάνε και οι εκλογές πέρασαν και το μόνο που έφεραν είναι νέες εκλογές, εσωκομματικές αυτήν την φορά. 

Βαρέθηκα απίστευτα να ασχοληθώ στο blog μου με τις εκλογές. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι εκ του αποτελέσματος 
μου άρεσαν πολύ. 

Μου άρεσε το γεγονός ότι ανέβηκαν τα μικρότερα κόμματα. Μου άρεσε
το γεγονός ότι πλέον η πολυκομματική Βουλή φαίνεται να έχει παγιοποιηθεί. Μου άρεσε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία που έκανε.

Πάνω από όλα μου άρεσε που επιτέλους έμειναν από έξω ονόματα μεγάλα και στα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Γιαννάκου, Καλός, Τσοχατζόπουλος, Πρωτόπαπας έξω.
Και πολλοί που με το ζόρι εκλέχτηκαν.

Ξεχνάμε όλοι μας, ότι το βασικό που ψηφίζουμε δεν είναι η Κυβέρνηση, αλλά οι Βουλευτές που θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής. 
Η Κυβέρνηση είναι απότοκος των αποτελεσμάτων,και στελεχώνεται 
από τους εκλεγμένους Βουλευτές - κατά κύριο λόγο. 
Αν κάποιον δεν τον θέλουμε Υπουργό, ο καλύτερος τρόπος είναι να 
μην τον εκλέξουμε. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ψηφίζει το 
κόμμα του, αλλά καλό είναι να μπορεί να το ψηφίσει κριτικά ως προς την επιλογή των προσώπων. Θεωρώ, ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο μήνυμα 
των εκλογών και θα ήθελα προσωπικά να συνεχίσουμε όλοι να 
ψηφίζουμε έτσι. 

Πόσοι μπορούν αλήθεια να ισχυριστούν ότι γνώριζαν τα βιογραφικά 
των υποψηφίων του ψηφοδελτίου που θα έριχναν στην κάλπη? 
Πως μπορούν να μπουν νέοι άνθρωποι στη Βουλή, 
με νέες απόψεις αν εμείς δεν τους ψηφίσουμε?

Κατά τη γνώμη μου η ανανέωση στην πολιτική και στον τρόπο 
διακυβέρνησης δεν επέρχεται μόνο από την πλήρη απόρριψη ενός 
κόμματος και την στήριξη ενός άλλου. Ανανέωση επέρχεται και μέσα 
στο ίδιο το κόμμα που ψήφιζες. 

Θεωρώ πως είναι άδικο για την Αριστερά να λαμβάνει ψήφους 
αντίδρασης, καθώς δεν μπορεί ποτέ να βασιστεί σε αυτούς. 
Πάντα αναρωτιόμουν, αν σε κάποιες εκλογές αντιδρούσε ένας 
πραγματικά μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα να βγει 
Κυβέρνηση για παράδειγμα το ΚΚΕ, πως θα κυβερνούσε τότε? 
Ρεαλιστικά όμως, με τα δεδομένα της ΕΕ, και όχι υποθετικά, όπως
είναι το πρόγραμμα τους ως τώρα.

Όσο για την Γιαννάκου και τον Καλό, λένε όλοι πως πλήρωσαν το βιβλίο
της ιστορίας. Δε θεωρώ όμως πως είναι μόνο αυτό. Θυμάται κανείς την Γιαννάκου και τον Καλό να αποκαλούν "τεμπέληδες" τους δασκάλους και τους καθηγητές? Ποιος Υπουργός μίλησε ποτέ έτσι για υπαλλήλους του Υπουργείου του? Πιστεύω πως και αυτό το πλήρωσαν και μάλιστα 
πολύ ακριβά. Και επιμένω πως αυτός είναι ένας δυνατός τρόπος 
να στείλεις ως ψηφοφόρος το μήνυμά σου.

ΠΑΣΟΚ τώρα. Πρώτη φορά βλέπω υποψήφιο για αρχηγία κόμματος
να ανάβει και να σβήνει έτσι εύκολα. Κάηκε ο Βενιζέλος 
σαν σπίρτο στον άνεμο. Φαίνεται, φταίει η σιγουριά του. 
Μια σιγουριά που δεν τον βοήθησε να κρύψει την αλαζονεία και την 
πλεονεξία του. Περίμενε στην γωνία να εκμεταλευθεί την ήττα του κόμματός. Μια ήττα, η οποία πιθανώς τον έκανε ευτυχή.
Βέβαια, όλα αυτά δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το αποτέλεσμα, 
αφού οι άνθρωποι που ψηφίζουν στις εωκομματικές διαδικασίες είναι συγκεκριμένοι και οι αποφάσεις ήδη ειλημμένες. Όμως, 
θα έπρεπε να εξετάσουν και την αντίδραση του κόσμου σε 
συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρακτικές. Αν αντικαταστήσουν ένα 
αρχηγό "λίγο" ενδεχομένως, με έναν αρχηγό αντιπαθή στον κόσμο 
- τι θα κερδίσουν? 

Πάντως κάτι μου λέει πως η ψήφιση του προϋπολογισμού 
θα έχει ενδιαφέρον φέτος!   

ΥΓ. Στο τμήμα που ήμουν δικαστική αντιπρόσωπος, δεν είχαμε ούτε ένα λευκό, ενώ τα άκυρα ήταν ελάχιστα. 
Ομολογώ πως και αυτό ήταν κάτι που με εντυπωσίασε!


7 σχόλια:

An-Lu είπε...

Προφανώς στο εκλογικό σου τμήμα ήρθαν πολλοί αποφασισμένοι!

Maria Iribarne είπε...

Κι εγώ είμαι γενικά υπέρ της ανανέωσης των προσώπων στη Βουλή, όχι όμως αποκλειστικά με κριτήριο το νεαρόν της ηλικίας. Και μεγαλύτεροι άνθρωποι που δεν τους είχε δοθεί η ευκαιρία να μπουν στη Βουλή νομίζω ότι θα μπορούσαν πολλά να προσφέρουν.Κι όσο για τους νέους, φυσικά και είμαι υπέρ, αρκεί όμως να είναι αυτοδημιούργητοι, όλοι αυτοί οι καλοζωισμένοι γιάπηδες από τζάκια κάπου με τρομάζουν.
Επίσης, οι λεγόμενες «ψήφοι αντίδρασης» στην Αριστερά, σε κάποιο βαθμό μάλλον έτσι είναι αλλά και σε κάποιον άλλο βαθμό (που δεν μπορώ φυσικά να υπολογίσω) νομίζω ότι είναι ένας μύθος που εξυπηρετεί τα μεγάλα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω δηλαδή ότι είναι ψήφοι που συμπεριλαμβάνονται στο 10% των αναποφάσιστων και που ανήκουν ουσιαστικά στην Αριστερά, αλλά συνήθως καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένοι στο δίλημμα του δικομματισμού.Από το στενό μου περιβάλλον (που φυσικά δεν αποτελεί "δείγμα", για παράδειγμα το λέω)ξέρω 2 ψήφους που πήγαν στο ΚΚΕ, ενώ κανονικά θα πήγαιναν σε κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, για να "φανεί" η αντίδρασή τους στη Βουλή. Είναι ψήφοι αντίδρασης λοιπόν, αλλά όχι με την έννοια που προβάλλεται από τα ΜΜΕ.Επίσης πολλοί γνωστοί μου ψήφισαν Συνασπισμό με ένα "δεν με παρατάνε, ας ψηφίσω κάποτε αυτό που θέλω».
Αυτές βέβαια είναι υποκειμενικές παρατηρήσεις που κάνει ο καθένας από το δικό του περιορισμένο περιβάλλον. Ας είμαστε όμως και κάπως επιφυλακτικοί στις "αντικειμενικές" παρατηρήσεις των ΜΜΕ, γιατί κι αυτοί τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν, πράγμα που έβγαλε μάτι στην περίπτωση του Βενιζέλου. Για τον τελευταίο νομίζω ότι το έκαψε το χαρτί του με την αλαζονεία του και -αν τελικά του δοθεί η ευκαιρία- με την αλαζονεία του πάλι θα "κάψει" και το ΠΑΣΟΚ (που μπορεί να υπέστη συντριπτική ήττα, αλλά δεν παύει να είναι ένα κόμμα του 38%).

Maria Iribarne είπε...

Πάλι σεντόνι έγραψα, sorry, αλλά γράφεις πολύ ανθρώπινα και με εμπνέεις, καμιά σχέση με τη συνήθη "πυρίμαχη" γλώσσα (ο όρος ανήκει στον αγαπητό Τατσόπουλο).

mafalda είπε...

An-lu: Μπορεί και να έτυχε. Πάντως επειδή έχω πάει αρκετές φορές σε εκλογές, ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό, για αυτό και μου έκανε εντύπωση. Σίγουρα η περιοχή διαφοροποιεί τα κομματικά ποσοστά, αλλά άλλες φορές πάνω κάτω στο σύνολο των ψηφισάντων υπήρχε ένα ποσοστό λευκών ακύρων κοντά στο συνολικό ποσοστό επί της Επικράτειας.

maria: μα χαίρομαι που σε "εμπνέω"!!!
Γενικά γράφω τόσο πολύ με προσεγμένη έκφραση και σκέψη σε δικόγραφα, που εδώ δεν έχω καμία διάθεση να στήσω ή να χτενίσω το κείμενο. Αρχίζω και γράφω και ό,τι βγει!! (Για αυτό άλλωστε πηδάω πάντα από το ένα θέμα στο άλλο!).

Καταρχήν όταν λέω νέοι άνθρωποι και νέες ιδέες δεν αναφέρομαι σε ηλικιακές παραμέτρους. Περισσότερο με ενδιαφέρει το ζήτημα ανανέωσης προσώπων και κατά προέκταση ανανέωση σκέψεων, προτάσεων, πολιτικών (και μακάρι και πρακτικών). Άλλωστε γνωρίζω -όπως σίγουρα και εσύ - πολλούς νέους (ηλικιακά) ανθρώπους με ιδέες πενηντακονταετίας και βάλε πίσω. Και πολλούς ακόμα μεγάλους (ηλικιακά) με όραμα και φρέσκια σκέψη και ιδέες. Κατά τη γνωμη μου μπορείς να γεράσεις στα 20 ή και να παραμείνεις παιδί στα 80. Ας μην ξεχνάμε μορφές σαν τον Σαμαράκη ας πούμε, που δεν γέρασαν στο μυαλό και στη νοοτροπία και στη μαχητικότητα ποτέ.

Από την άλλη δεν μπορεί όλοι να λένε "μα ο τάδε ή ο δείνα ψηφίστηκε και έγινε βουλευτής, πως είναι δυνατόν". Ας μην τον ψήφιζες και εσύ στα κρυφά, βασισμένος στη σιγουριά σου του στυλ "αφού έτσι κι αλλιώς θα βγει". Πιστεύω αν βγεις να ρωτήσεις και όλους τους Έλληνες ακόμα, ένα 80% ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης θα καταδικάσει την οικογενειοκρατία στην πολιτική. Αφήνω ένα 20% που είναι συγγενείς και υμέτεροι και απλά περιμένουν τη σειρά τους. Μα άμα είναι έτσι, τότε ποιος τους βγάζει??

Για την ψήφο αντίδρασης, μιλάω από όσα βλέπω στο περιβάλλον μου επίσης. Τα όσα σχολιάζουν τα κανάλια με αφήνουν παγερά αδιάφορη. Άλλωστε, και το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας των μικρότερων κομμάτων στηρίχθηκε στο μαύρισμα του δικομματισμού και όχι στην στήριξη πολιτικών και προτάσεων. Αυτό, εμένα προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου.

Χρειαζόμαστε πολλά χρόνια για να ωριμάσουμε, πιστεύω, γενικά, αλλά θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές έκρυβαν ένα κάποιο μικρό μήνυμα ελπίδας!

jul είπε...

Για πρώτη φορά στη ζωή μου μετά από χρόνια πήγα αποφασισμένη ως προς τι και ποιον θα ψήφιζα!!! Νομίζω ότι αυτή την φορά ήταν οι περισσότεροι κατασταλαγμένοι

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λες αλλά εμένα μου λείπει ο Άκης...

Expyr (δηλ. ex Sexpyr)

mafalda είπε...

jul: Έτσι νομίζω και εγώ!

expyr: Βρε καλώς το το παιδί! Αν σου λείπει ο Άκης να τον πάρεις για καφέ! χαχα.
Εν πάσει περιπτώσει εξετάζω το γεγονός ότι τρανταχτά ονόματα έμειναν απέξω! Αν και τον Άκη λένε πως τον έφαγε ένα γκομενάκι! Γιατί η Καϊλή και όχι οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνω.. Αφού η Θεσσαλονίκη δεν είναι μονοεδρική!!